home about me My Reviews contact me contest

Borang Permohonan BRIM 2.0 (bujang) Secara Online Dibuka


Assalammualaikum
Sedia maklum, borang permohonan BRIM 2.0 untuk semua warga bujang. Bujang bermaksud belum berkahwin atau duda atau janda yang tiada pasangan hidup. Gituuu.  Boleh je mohon dan tak kiralah dah berkerja atau tidak, make sure purata duit kewangan korang 2K ke bawah. Kalau tak, tak dapat nak tolong. hehehe. 




BRIM 2.0 boleh isi secara online atau menggunakan borang yang disediakan di Lembaga Hasil Dalam Negeri/Pejabat Daerah/Jabatan Pembangunan Persekutuan/Jabatan Kebajikan Masyarakat/Jabatan Penerangan di tempat kediaman masing-masing atau boleh download borang tersebut di website yang disediakan. Kalau malas nak guna borang, isi je secara online. Kalau isi menggunakan borang, borang tersebut mestilah dihantar ke LHDN/Pejabat Daerah/Jabatan Pembangunan Persekutuan/Jabatan Kebajikan Masyarakat/Jabatan Penerangan.  Permohonan ini dibuka pada 1 November 2012 dan tarikh tutup belum lagi ditetapkan. So, cepat-cepatlah isi ye. 


Yang masih belajar, tidak dapat bantuan BRIM 2.0 sebab dah dapat baucer buku RM250 tu. kikiki. Duit kerajaan bagi ni, bolehlah simpan . Jangan membazir. hihihi. Baucer smartphone pulak akan dibuka pada Januari 2013.

Keputusan samada layak atau tidak akan diketahui oleh pemohon melalui pos. Pemohon yang berjaya akan menerima surat pemakluman masing-masing secara berperingkat-peringkat dengan disertakan tarikh dan tempat majlis penyerahan baucar diadakan.Pemohon juga boleh buat semakan status keputusan permohonan BR1M di talian berikut:-
TALIAN HOTLINE SEMAKAN STATUS KEPUTUSAN PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M)
Talian Hotline:- 1-800-222-500/1-300-88-3010EMEL :- br1m2@treasury.gov.my (beri nama penuh & no ic anda)
Bagi pemohon yang gagal, rayuan boleh dibuat dengan menggunakan borang khas yang boleh diperoleh di pejabat LHDN, agensi kerajaan berkaitan atau dimuat turun menerusi laman web www.treasury.gov.my (KLIK SINI)


TERKINI : TARIKH TUTUP PERMOHONAN 15 MAC 2013 (LANJUT) HARAP MAKLUM

KREDIT

94 comments:

  1. Untuk bantuan lanjut mengenai BR1M 2.0 sila dial 1800 88 BR1M (2716).

    ReplyDelete
  2. kirenyer x yah la nk g bebaris kt lhdn nk isi borg or hantar... confius jgk sbb mcm mudah sngt je... x yah lampirkn pape salinan gaji dll... adoi

    ReplyDelete
  3. izzat : yup.,.. mudahkan? :) buat online je dulu.. nanti akan dtg surat kat rumah tu.. hehehe and bila nak tuntut duit tu, akan ada step seterusnya la..

    ReplyDelete
  4. tp if saya da isi secara on9.. ade effect x isi manual??? sbb klau isi manual tu kena lampirkn ic fotocopy.. =)

    ReplyDelete
  5. anon : itu tak sure, tapi mestilah pihak yg menguruskan BRIM ni, peka orangnya. Dan takkan jadi double..

    ReplyDelete
  6. mcm mana kalau saya ni bujang tapi ada tanggungan...BRIM 500 tahun 2012 saya tak apply pun...so tahun nie ada untuk yang BRIM 200 untuk bujang dan BRIM 500...so boleh ke apply dua2 sekali?

    ReplyDelete
  7. cinta ayu : tak boleh apply kedua2 sekali BRIM tersebut. kerana BRIM bujang adalah untuk org bujang,duda,janda yang TIADA TANGGUNGAN. Maknanya awak blh apply BRIM 500 tu saje. Cuba rujuk syarat BRIM di online tersebut

    ReplyDelete
  8. HAI..NAK TANYA APA MACAM ERK KLO KITA NAK KEMASKINI BRIM 2.0...?SAYA DAH ISI SECARA ONLINE..

    ReplyDelete
  9. Pergi ke website tadi, bawah tu ada dua benda boleh klik, Permohonan BRIM 2.0 dan Kemas Kini Permohonan BRIM

    ReplyDelete
  10. kenape asyik failed je erk kalau gune online neh? borang tak keluar?

    ReplyDelete
  11. Mungkin sebab sistem ramai yg guna. sistem busy.

    ReplyDelete
  12. kalau saya nak btalkn pmhonan saya yg bru dhantar bln nov ni td bgaimana cara n saya nak apply g.yg di isi hri tu ada salah sikit..

    ReplyDelete
  13. Boleh call 1800 88 BR1M (2716). untuk bantuan/ maklumat lanjut. Atau kemaskini sahaja BRIM tersebut. tq

    ReplyDelete
  14. salam. shazwani mazlan nk tau bile tarikh tutup prmohonan BR1M 2.0 nie??

    ReplyDelete
  15. salam. shazwani mazlan nk tau bile tarikh tutup prmohonan BR1M 2.0 nie??

    ReplyDelete
  16. salam. syazwani mazlan nk tau bile tarikh tutup prmohonan BR1M 2.0?

    ReplyDelete
  17. salam. nk tau bile tarikh tutup prmohonan BR1M 2.0 ea??

    ReplyDelete
  18. Boy : saya dengar tarikh tutup hujung disember 2012 ni.. tapi tak tahu betul atau tak.. tapi selagi tak umumkan tarikh tutup, maknanya boleh mohon lagi :)

    ReplyDelete
  19. knpe xdpt buka borang untuk daftar online??

    ReplyDelete
  20. knp xdpt buka borang utk daftar online?

    ReplyDelete
  21. Nk check permohonan yg dh di daftar mcm mne?

    ReplyDelete
  22. Hye gd day, nak tanya sikit,
    klu yg buat permohonan melalui online, dlm form dia ada nyatakan suruh masukkan nama bank dan no akaun bank kan, so duit br1m dia akan bankin atau apa? Thanks

    ReplyDelete
  23. hi, yang tu tak sure lagi. kemungkinan akan bank in atau serahan BRIM melalui tempat Adun yang anda pilih.

    ReplyDelete
  24. tarikh tutup xbg taw lg kn??

    ReplyDelete
  25. Hye salam..nk tny ble agak2 permohonan ni di proses..tq.

    ReplyDelete
  26. Hye salam..nk tny agak2 ble yer permohonan kte akan di proses..

    ReplyDelete
  27. Wsalam. Tarikh tutup belum ditetapkan lg.. Sebelum ni tutup Akhir thn 2012 tapi dilanjutkan.
    Proses permohonan sebelum akhir tahun 2012, awal. Permohonan semasa 2013, mungkin diagihkan fasa kedua.

    Info dari akhbar online : http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20121222/dn_06/Lebih-2.3-juta-permohonan-BRIM-diterima-setakat-17-Disember

    ReplyDelete
  28. salam..nk tanya..yang saya dgr tarikh rayuan sehingga 10 feb..tp smpai skrg saya tak tahu samada permohonan saya lulus ke tak..so mcm mane kita nk bt rayuan kalo kita sndr tak tahu kita dpt ke tak..ade cara lain tak untuk kita semak permohonan kita tu?

    ReplyDelete
  29. salam..saya nk tny..yang saya dgr rayuan untuk bantuan nih sampai 10 feb je..saya tak tahu samada permohonan saya nih lulus ke tak..jadi mcm mana nk bt rayuan sedangkn saya sndr tak tahu saya dpt ke tak bantuan nih..atau ade cara lain untuk saya semak permohonan saya nih?

    ReplyDelete
  30. Syiera : Kalau menetapi syarat2 permohonan, selalunya lulus. Kalau nak bertanya mengenai itu ,boleh call Untuk bantuan lanjut mengenai BR1M 2.0 sila dial 1800 88 BR1M (2716)

    ReplyDelete
  31. Keputusan samada layak atau tidak akan diketahui oleh pemohon melalui pos. Pemohon yang berjaya akan menerima surat pemakluman masing-masing secara berperingkat-peringkat dengan disertakan tarikh dan tempat majlis penyerahan baucar diadakan.Pemohon juga boleh buat semakan status keputusan permohonan BR1M di talian berikut:-

    TALIAN HOTLINE SEMAKAN STATUSKEPUTUSAN PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M)

    Talian Hotline:- 1-800-222-500/1-300-88-3010

    Bagi pemohon yang gagal, rayuan boleh dibuat dengan menggunakan borang khas yang boleh diperoleh di pejabat LHDN, agensi kerajaan berkaitan atau dimuat turun menerusi laman web www.treasury.gov.my.

    Read more: http://www.nescafeais.com/semakan-keputusan-permohonan-rakyat-1-malaysia-br1m/#ixzz2IDFd2dTL

    ReplyDelete
  32. SALAM..nak tanye..kalau die suruh isi bil tanggungan dan pendapatan kasar..nak letak ape..sy nk isi yang bujang...

    ReplyDelete
  33. cikgu: wsalam . kalau bujang, tanggungan letak 0. kiranya tiada tanggungan. pendapatan kena letak berapa. kalau xde keje, letak 0 je

    ReplyDelete
  34. saya dah isi online dulu tapi tak cetak sbb xde printer...xpe ke..ke dia nak bukti borang tu kalau dpt nanti...

    ReplyDelete
  35. xpe je. kalau nak tahu layak ke tak, call BRIM. Kalau dpt, dia pos surat

    ReplyDelete
  36. nak tanya..mcm mana kalau waktu isi haritu bujang lg...n skrg dh berkahwin....mcm mana nk edit or update info yer?? sy cari tp x jmpe la...help2....huhu

    ReplyDelete
  37. boleh apply lagi ke?

    ReplyDelete
  38. Anon: setahu saya, daftar je situ bgtahu tanggungan semua. takpun, tel lebih selamat : Talian Hotline:- 1-800-222-500/1-300-88-3010

    ReplyDelete
  39. haresh: masih open . tapi BRIM lambat dpt

    ReplyDelete
  40. Awak..masih bole appjy lg ke?plz..nk tau sgt2

    ReplyDelete
  41. Awak..masih bole appjy lg ke?plz..nk tau sgt2

    ReplyDelete
  42. Nana: Masih dibuka, apply la skg sebelum 15 MAC 2013 :) tapi yang lewat apply, dapat BRIM lewat. Nak tahu lulus atau tak, call talian hotline BRIM. tq

    ReplyDelete
  43. Bila tarikh start antar borang rayuan... n bila tutup... tq

    ReplyDelete
  44. Tarikh tutup 15 mac 2013. Nak buat rayuan, call dulu Talian BRIM... tanya lulus ke tak...kalau tak lulus, terus la buat rayuan online..ada link dalam entri atas tu :)

    ReplyDelete
  45. SY DAH APPLY NI....BOLEH CALL TERUS KE LULUS KE X??

    ReplyDelete
  46. Sy nk tye la...kalo ari pengambilan brim 2..sy tiada....bolehkah di wakilkn?

    ReplyDelete
  47. tak leh pun daftar online

    ReplyDelete
  48. sye da isi borang br1m nie tp x tau nk antar kat mane ag...boleyh tlg sy x kat mane sy nk antar borang nie..

    ReplyDelete
  49. klu x dpt ambik..suh fmly boleh kan

    ReplyDelete
  50. klu x dpt blik ambik..fmly boleh ambik x

    ReplyDelete
  51. Ada kawan saya, beritahu kawannya yang alamat di Sabah, mmg tak boleh diwakilkan ambil, tapi dia call BRIM, tanya macamana nak ambil? kalau pergi Sabah balik, memang tak berbaloi la kan? So, dia minta keluarga dia pos baucar BRIM tu & dia sendiri tebus di cawangan bank terpilih... Sewajibnya, telefon pihak BRIM untuk settel kan masalah macamni... tq

    ReplyDelete
  52. askum..nk tnya...klau cm yg bru hbs study..akan dapat voucher bku g kan or bleh wat ryuan..tpi yg ari 2 da isi juga brim..

    ReplyDelete
  53. wsalam... kalau dah hbs study , ada dpt x baucar buku tu? kalau xdpt, boleh la mohon BRIM.. lepas tu, call pihak BRIM , tanya lulus atau tak..

    ReplyDelete
  54. After fill up the foam hv to submit to whr?

    ReplyDelete
  55. submit to Lembaga Hasil Dalam Negeri

    ReplyDelete
  56. Assalamualikum..Saya nak tanya sikit, dah kalau adik xde emel, macam mane??boleh tak kalau saya letak emel saya??saya isi untuk adik..kena saman x??

    ReplyDelete
  57. Waalaikumsalam... sebaiknya, buatkan untuk adik emel yang baru. Tarikh tutup brim lama lagi.. 15mac 2013. masih sempat :)

    ReplyDelete
  58. emal pe sy nk wt nie

    ReplyDelete
  59. emel gmail boleh. yahoo pun boleh. sign up je

    ReplyDelete
  60. sy kene wat email ke....ke owg lain...

    ReplyDelete
  61. untuk,pe sy nk wt nie....ad pe ha...

    ReplyDelete
  62. Kalau awak mohon untuk diri awak, isi emel awak sendiri dalam borang online BRIM tu.. Kalau untuk adik awak, adik awak isi emel untuk BRIM dia.. Kalau xisi emel, & tiada masalah untuk hantar online, boleh je tak bagi emel.Kalau tak boleh hantar tanpa emel, terpaksa lah awak buat emel untuk adik awak.

    ReplyDelete
  63. sy da isi da borang online nya....xthu plak ada email kt stu.....xisi email xp kn....sbb sy da antar...

    ReplyDelete
  64. takpe.. kiranya kalau takde emel boleh hantar tu, dah selesai la.. nanti nak tahu lulus ke tak call pihak BRIM atau emel br1m2@treasury.gov.my (bagi nama penuh&no.ic dalam emel tu) respon dalam 4-5hari..

    ReplyDelete
  65. salam...borang rayuan hantar kat LHDN ke?

    ReplyDelete
  66. SALAM.saya bujang dan tiada tanggungan.so,kat bahagian b tu,tanggungan letak huruf ke nombor yg kosong tu..??konfiuss.

    ReplyDelete
  67. Nti da proses surat datang ruma ea

    ReplyDelete
  68. salam ... umur 17 bleh qan-ii , bleh lah .. bleh yew-ii ...

    ReplyDelete
  69. salam , umur 17 bleh dah kan-ii ... alaaa bleh lahh , lgi p0n aqu dah keja .. gji p0n rm5 ingit 1ari .. bleh bgi kan duit krjaan 2 .. ckap 1 mlaysia , lau xbgi ... aqu rpot p0lis !!! hehehe

    ReplyDelete
  70. Assalam nk tnye trikh akhir untuk tebus brim nie ble ye? Sbb sy bru je dpt 2 mggu lps..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti.. telefon no yang ada di surat tersebut untuk pertanyaan..tq

      Delete
    2. camne, anonymous? family baru dapatkan br1m on behalf, tak free lagi nak balik untuk ambil voucher tu... DGR KATA: 15July2013 adalah last day untuk tebus/tunaikan br1m.. Betulkah? loongtwiAThotmail.com

      Delete
  71. Mana nk dpt borang tu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu BRIM lepas... untuk BRIM bajet 2014 belum diumumkan lagi :) tunggu 25 oct 2013 (jumaat) untuk pembentangan Bajet 2014 Malaysia oleh PM :)

      Delete
  72. NAk tnYe brim cknk da bukAk ke, cmne nk isi on9 je ekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini entri untuk brim tahun lepas :) boleh rujuk entri terbaru saya di side bar kiri > ENTRI LALU> NOVEMBER atau guna link ini : http://syazwani30.blogspot.com/2013/12/borang-permohonan-br1m-2014-dibuka-23.html?showComment=1387808496272#c5271557033864692020

      TQ

      Delete
  73. salam....nak tanya yer...mcm mne kalau org tu xde akaun bank...or dia blh gna akaun org laen???..lg 1 boleh x dalam 1 akaun tu,mknanya 2 atau 3 org guna akaun yang sama disebabkn org2 tu xde akaun

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. rasanya tak boleh.. kena akaun pemilik BRIM sendiri..

      Delete

Pendapat/komen anda, saya hargai. Terima Kasih! :)