Angel Wing Heart

22 February 2015

Resepi Cheesekut Mudah


Assalammualaikum...

Petang-petang ni nak kongsi satu resepi mudah untuk jadi kudap kudapan masa tengah menonton tv lewat malam ke, minum petang ke kan... Senang aje, tak perlu nak bakar kek. Tak perlu guna tepung. Makan pun dah rasa macam kek secret recepi uols. hahahaha. Gempak sangat.... Meh, nak kongsi resepi Cheesekut paling mudah nak buat!

Ok, apa yang perlu korang sediakan bahannya adalah seperti berikut :


BAHAN-BAHAN CHEESEKUT :
  •  1/2 tin susu pekat
  • 1 Pek Nestum
  •  1/2 Susu Full Cream Dutch Lady
  • 1 pek Cream Cheese jenama FATURA
  • 1 Pek Biskut Hup Seng Deluxe Crackers (bukan biskut kosong tu tau!)
  • Serbuk koko (untuk topping bahagian atas sekali boleh tabur oreo ke, hirisan cheese ke, straberi ke, ikut kreativiti dan cita rasa ye)
  • Cips coklat

Langkah pertama , keluarkan mixer korang , atau nak guna blend pun boleh. hahaha. Masukkan 1 bungkus cream cheese, kisar sampai kembang. Kemudian, langkah kedua , masukkan susu pekat setengah tin, kisarkan sampai kembang dan cair... jangan satu tin, nanti manis pulak.. ni adalah bahan untuk layerkan cheesekut ye..


cream cheese yang dikisar bersama susu pekat

Langkah ketiga, celupkan biskut hup seng ke dalam susu full cream ducth lady. Jangan sampai lembik sangat nanti patah biskut tu. hehehe. Kemudian susunkan atas loyang ataupun bekas tappuware.


celupkan biskut hup seng bersama susu dutch lady ini

Langkah keempat, susun biskut terus dan sapukan dengan cream cheese yang sudah dikisar pada langkah pertama tadi tu..


Langkah kelima, taburkan dengan nestum atau nak ubah selera boleh tabur dengan oreo juga...

Ulang langkah yang sama dari langkah pertama tadi, celup biskut dengan susu dutch lady, susun biskut, sapukan dengan cream cheese dan tabur nestum sehingga habis biskut hup seng tersebut atau ikut berapa penuh korang inginkan.

Langkah keenam, taburkan di atas sekali untuk topping dengan serbuk koko, chip coklat atau nak ubah topping dengan hirisan cheese ke, stroberi ke, oreo ke, kramel ke, ikutlah selera korang sendiri ok!

 Akhir sekali, masukkan cheesekut lazat korang dalam peti sejuk selama 6 jam. Letak kat bahagian bawah je, kalau bahagian frezer nanti beku pulak. hehehehe.

 

Yeayyyy! siap dah cheesekut seksi kita ni.. waduhhhh, terliur ni ha.... tak sabar nak habiskan satu loyang. hahahahaha!



SELAMAT MENCUBA uols!!




3 comments :

Terima Kasih sudi membaca entri ini =)

 

Copyright 2016 © Syazwani Mazlan. Design by Ayu Barbydol