Assalammualaikum...
Yeayyyyyyyyy! Malam tadi Wani teringin nak makan spageti. Tak pernah buat pun. Pertama kali cuba.. fuh... memang sedap..... hehehehe. Wani tak suka spageti masam. Suka ala-ala melayu punya. hehehe. Dan Wani gunakan sos spaghetti dari jenama Kimball....Memang terbaiklaaaa...
Yeayyyyyyyyy! Malam tadi Wani teringin nak makan spageti. Tak pernah buat pun. Pertama kali cuba.. fuh... memang sedap..... hehehehe. Wani tak suka spageti masam. Suka ala-ala melayu punya. hehehe. Dan Wani gunakan sos spaghetti dari jenama Kimball....Memang terbaiklaaaa...
Jom........... Wani share resepi ringkas yang Wani masak..
BAHAN-BAHAN:
1- Susu Sejat jenama IDEAL2- Daging Lembu Kisar jenama RAMLY ( nak tukar ayam pun boleh, ikut mana suka)3- Cendawan Butang jenama AYAM BRAND4- Sos Spaghetti (Perisa-Tradisional) jenama KIMBALL (nak perisa sos lain pun boleh, tapi yang sedap perisa cendawan atau tradisional)5- Spaghetti6- Garam7- Gula8- Bawang Merah/Besar9- Bawang Putih10- Cili hidup / Cili Burung (ikut sendiri nak letak atau tak)11- Minyak masak / Minyak Zaitun (Wani guna minyak masak je)
Ok... Kita buat spaghetti nya dulu... Ada cara nak celurkan...
1- Ambil periuk berisi air
2- Panaskan
3- Masukkan sedikit garam dan minyak
4- Renehkan spaghetti selama 7-10 minit
Cara nak buat kuah spaghetti pulak,
1- Kisar Bawang Merah/Besar , Bawang Putih dan Cili
2- Panaskan minyak dalam kuali
3- Tumiskan kisaran tadi sehingga naik bau
4- Masukkan Sos Spaghetti (ikut sendiri nak masuk berapa sudu. ikut berapa banyak nak buat. Wani guna 5 sudu)
5- Masukkan air sikit (masuk dalam 1-2 cawan je)
6- Masukkan daging kisar yang dah carik kecil-kecil
7- Masukkan Garam dan Gula (Gula dalam satu sudu je)
8-Masukkan cendawan butang yang dah potong dadu.
9- Akhir sekali, masukkan satu sudu susu sejat
Kacau sehingga jadi pekat....
Hasilnya......... Tadaaaaaaa ! Semua ahli keluarga dah kebas.. licin... hahahahaha.
SELAMAT MENCUBA!