Angel Wing Heart

30 November 2010

PRACTICAL TIME! :)


dah 2hari aku menjalani pktikal di BTPN , Shah Alam.. Ok la, takde masalah wat masa nie..harap2 sampai habis pktikal pun takde masalah la yek..amin! ( WAIT !!! BACKGROUND BLOG DAH TUKAR!!! TGK2 ;P )



Nak tau maksud BTPN? BAHAGIAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN NEGERI ... wah! cikgu ke?? owh tidak!.. dlm nie, adew mcm2 unit.. aku dari jurusan video & filem, kene la masuk bahagian Media.. byk video yg hebat2 , mixer, mcm2 yg aku dh stdy mase sem 2 dulu.. Dowg nak bagi aku edit video mengenai pendidikan nanti...:)

Sekarang nie, semua kakitangan dalam unit Media , gi kursus kat perak & klang.. So, dowg tinggalkan kerja2 utk aku & seorang lg pelajar pktikal dari JB (grafik) .. Aku (video & filem)..

Tiap2 hari ngadap PC & laptop je... pastu main kenyit2 mata dgn buku laporan utk pktikal tuh..:D tak dapat ikot dowg kursus sebab bilik hotel dah full..:( tunggu adew rezeki nanti, aku outstation kay..hahahhaa ;p

Keje ?? macam2 adew.. ingat keje kat kerajaan takde keje nk di bagi ke?? korang silap weyh!

aku capture video , wat rumusan shot gambar2 yang dowg amik (photografi) & pasni, msti kene edit video2.. :D Stdnt dr JB , tak amik jurusan video...dia jurusan grafik.. so, mmg dia terer edit gambar lah kan?? time dia tak phm , aku ajar la..nanti, kalo grafik, dia boleh ajar aku balik kan?? sharing is caring..:)


CAPTURE VIDEO MELALUI CASSETTE RECORDER GV-D1000E PAL

MINI DV YANG KITAORG CAPTURE


IMEJ YG AKU KENE RUMUSKAN (SALAH SATU IMEJ NI.SEBENARNYA BANYAK.1 NEGERI SELANGOR.LETAK 1 JEW KAY..:))

Nak ke tmpt aku keje nie naik motor..so, aku ulang alik la dari klang ke shah alam..dekat je... dlm 20 minit sampai bile aku lalu ikut ALAM IMPIAN & 25 minit aku dah smpai bile aku lalu ikut s.alam.....huaahhahaa... ikut suke la nak lalu mane..;p

ok, nak kongsi gambar2 dgn u'all... cuci2 mata di sinii,... ;D & korang boleh lawat BTPN di sini > BTPN SHAH ALAM


SEBELUM MASUK KEJE, KITA PUNCHCARD DULU ok! :)

________ THE END________

p/s : TAK SABAR NAK PANDU KERETA PULAK :D

26 November 2010

Alhamdullilah...

Jeng-jeng...results dah keluar..& aku berpuas hati sgt2... Lepas nie lepas gi pktikal ..:) hehheehe.. alhamdullilah..nie pun ats sokongan padu dr kwn2,fmly,lctrer & dot.dot.dot... hehehee... thnkz & congrat kat kwn2 aku jgk... hope dpt still and naikkan lagi k... :)

25 November 2010

RAPUNZEL !




Wah..hari ni aku dgn adk aku gi tgk wayang..cite budak2.hahaha.. tapi mmg best sgt...betul...aku tak tipu korang...tak caya??? gi tgk sendiri... cite nye mmg diubah...funny gile... aku bagi 5 bintang utk movie nie... rasa nak cari je DVD Rapunzel .... :)

Cite nye mengenai sekuntum bunga ajaib yg boleh sembuhkan org , cantikkan org & mcm2 lagi la... Ada nenek jahat nie, gunakan bunge tu utk menjadikan dia cantik & muda.. Then , sampai satu hari tu...permaisuri negeri dowg sakit...nak beranak....susah nak beranak la... semua penduduk pergi carik bunga ajaib yg dpt sembuhkan org tu... Si nenek tua nie pulak nak sorok bunge tu tapi gagal.. dowg dpt jumpe..then bagi kat queen tu...

so, selamatlah queen tu & dpt baby pompuan yg cntk & comel... kebahagiaan dowg tak lama...
Nenek tua tu nak amik rambut si puteri (masih baby) ..bila die potong je rambut bby tu, rmbut yg dipotong mati...xjadi ajaib... so, nenek tu culik baby nie......

Sian kat queen & king... sebab tak dpt jmpe anak dowg dah... sampai 18thn... mcm aku ckp, cte nye berubah... ttg rambut ajaib yg boleh cntikkan org... bile puteri tu menyanyi... nenek tua nie pulak, jaga ptri ni dgn penuh ksh syg..baik gile nenek nie...dia jadi mude & cntik bile dpt aura dr rmbut ptri nie.. ptri ni pulak igt si nenek tua ni Mak dia..


So, ptri pun syg kat nenek nie... So, korang tgk la movie nie..aku malas nak cakap byk2... tp mmg best lah! lagi gelagat si kuda dgn sesumpah..LAWAK gile... :)



Aku nak share gambar-gambar aku gi kuar jenjalan...hahahhaa.... naik moto dgn adk aku...biasalah..aku kan Minah rempit...euuuuwww!!! ;p


makin GEMOK KAH AKU??

TIME UTK MAKAN KFC!!

adik Ku.... :)


24 November 2010

Pelok ? cium ?

huhuhu..tak sangka aku kena tag kali nie.. sesi soal jwb la pulak?? hehehe... meh2 kita jawab soalan sesama.. thnkz kpd fiza coz tag aku ok?? heee~~

apa yang paling penting dalam hidup korang ?

Kebahagiaan ..

benda terakhir yang korang beli guna duit sendiri ?

apa erk?? beli selendang trend baru..haha..ala yg terjuntai2 tu...berat ngek. ;p

adakah korang bercinta sekarang ?

ye saye.. malu la pulak ngaku .. xD

berapa lama korang akan mencintai kekasih korang ?

seumur hidup..sampai ke anak cucu & hingga mati.. amin.. :)

di mana korang akan jumpa kekasih korang ?

selalu kat tasik la, shping cmplex la... mane2 pun boleh..hee~

novel/majalah/buku terakhir korang beli ?

ermm.. dah lame tak membeli sebenarnye..huaahaha..

apakah nama penuh korang ?

Syazwani Mazlan sahaja...hee~

antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra ?

mestilah ayah! :)

namakan orang yang betul² korang nak jumpa dalam hidup korang ?

nak jumpe sape erk?? ntah la..tak terpikir pun..

namakan tempat yang korang betul² nak pergi ?

i want go to Korea! wah..best kalau musim sejuk...:)

pilih salah satu..peluk atau cium ?

Dua2 nak boleh?? ;p

beritahu 3 perkara tentang orang yang tag korang ?

- Dia comel
-best kwan dgn dowg
- baik & penyayang..
huhahaha..;p

5 benda yang korang sayang sangat² dalam hidup korang ?

  1. My lappy..
  2. my self
  3. my gadjet
  4. my clothes
  5. my broadband

Ok, aku pulak nak tag org! hihihi...jawab, jgn tak jawab...;p
  1. dila
  2. raja zatul
  3. etek dila

23 November 2010

Ayah!! :(


Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?


Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?


Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....


Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamumengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.


Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.


Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..


Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasaberharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...


Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?


Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"


Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.


Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.


Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...


Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?


Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yangtidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.


Dan akhirnya....Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"


Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..


Ana mendapatkan notes ini dari seorang sahabat, dan mungkin ada baiknya jika ana berkongsinya kepada sahabat-sahabat ana yang lain.Yup, banyak hal yang mungkin tidak bisa dikatakan Ayah / Bapak / Papi kita...tapi setidaknya kini kita mengerti apa yang tersembunyi dibalik hatinya.wallahu a'alam 

21 November 2010

HARIMAU BIRU!


Hai. Salam utk blogger semua. Hihihi. Hari ni baru nak update blog. Jgn Tak tau, aku dah ubah background! Jom lah tgk2..;p Aku nak citer pasal HARIMAU BIRU. KOrang tau tak sejenis haiwan ni? mesti tau kan... Benda ni aku syg sgt2.. tanpa nya aku tak dpt nak kuar gi memane..hahaha.. Moto Skutter aku lah syg oi! :)

Petang semalam aku rajin gile basuh motor kesayangan aku. Walhal motor ni ayah aku yg punya. ;p Aku nak basuh sebab aku nak guna motor ni gi pktikal kat shah alam 29.November.2010 ni.. ( aduh! gelisahnya. Sorang2 lak gi pktikal) LOL. Korang doakanlah yg terbaik utk aku ok. Syg korang! muahahaha... Jom tengok gambar2 aku upload. hahaha. sempat lagi snap picture...:p
Sebelum

Sempat Lagi !!


Gunakan ini bagi tiger kuat & sihat ! :p


Selepas


TAdaaa!!! aku dh dpt surat latihan industri & akan lapor diri hujung bulan novmber ni...:)

Eheemm2 ...mentang2 lah korang dah ada lesen kereta..aku yg si ketot ni pun nak amik gak lah! ;p Dah dftr utk amik lesen bulan nie..So, sabtu depan aku gi teori 6jam jela eyh...hihihi...


Macam kau sorang je nak amik lesen, Wani!

Hahahhaa... Oklah. aku pun malas nak taip byk2 & omel byk2.. psssstt.. petang ni, aku nak gi main layang2 di mana?? adew ler.. huahahhaa... i love u syg. (eh, tetibe lak statement ni! )

19 November 2010

MimiK Muka Contest!



Salam. Aku terbaca pasal contest ni kat satu blog . Pemilik blog ni pun lawa & comel! hehe.. Ok, Dia buat contest utk semua blogger. Aku nak join. So , aku pun nak ajak korang semua join contest ni..hihihi.. NI pasal mimik muke korang. Tak kesahlah Sorang2 atau ramai2.. So, join it ok? utk suke2 pun tak pe..;p Jgn lupa baca syarat2 nye kat bwh nie.. :) link ke blog ni ialah 6 September (klik) .

Bawah ni Gambar aku pertaruhkan.. (hahaha)

  1. Gambar aku dgn kawan-kawan (aku berbaju merah tepi kiri sekali-hujung)
  2. Masa ni kitaorg tgh shooting . Tolong senior2 kami, So tgkp gmbr kenangan kat jongkang-jongkit..hehhe..
  3. Persahabatan itu amat penting bagi aku.. ^-^
Ok, bawah ni, aku tag kwn blogger :) >
so, syarat2 penyertaan:

1. blogger yang berwarganegara malaysia sahaja. either laki or perempuan. dua2 leh join contest ni.

2. mesti menjadi follower kat blog cik cikin tau! senang korang nak tau sape pemenang kan? takut2 juga if due date ditukarkan k. ^^

3. dah tengok tajuk contest ni pun, sure tau nak letak pic ape kan? tak kisah la gaya ape sekalipun. but, mimik muka yang paling menarik, akan menjadi pemenang!

4. buat la entry pasal contest nie. cite la pasal picture korang.

5. picture mesti la gambar korang sendiri. bukan gambar mana2 artis lak! tak kisah la if gambar sorang2 or ramai2. if nak edit ke, or nak combine banyak2 pictures pun boleh. ikut la creativiti masing2. ^^v

6. tak kisah pakai ape2, asalkan tidak keterlaluan k. kena jaga adab n tatasusila juga rite? ^^

7. lepas dah buat entry pasal contest ni, jangan lupa pula post kan link entry korang kat comment bawah ni.

8. ouh yer, jangan lupa letakkan banner kat atas tu, pada sidebar blog korang k. n make sure link kan ke entry contest ni k!

9. tarikh tutup adalah pada : 25 DISEMBER 2010

10. hadiah misteri menanti anda! jangan risau, hadiah memang menarik! dan hadiah akan di pos selepas nama pemenang di umumkan!

11. tag contest ini kepada 3 sahabat anda! if lagi ramai, lagi better rite?

so, sebarang pertanyaan, leh tanya kat tempat comment k! muah3! ^^v

SELAMAT MENCUBA!!!

16 November 2010

Memori Di majalah..




Majalah Yezz! tapi bukan yg nie..Edisi 2007
(majalah aku dah hilang. Sempat gunting cover aku tu je)


Tahun 2007 , aku join untuk satu ruangan 'GAYA' dalam majalah YEZZ Karangkraf. Haha. benda ni saje utk suke2 je. Tak sangka lak aku dapat kan. Masa ni aku tingkatan 4 lagi. 17thn. Biasalah, majalah ni pun utk budak 13-17thn jer. Aku mmg minat bab2 modeling, minat pose. tapi aku ni ketot. hahahaha. pakai kst tggi jela ye cik Wani oi. ;)


Masa aku gi tmpt Karangkraf , aku kena makeup. Fuh, first time aku masuk studio utk amik gmbr. Aku jumpe Alif Aziz , dgn Fauziah Gous, peserta Af (aku tak igt sebab tak minat sgt AF) ; Alif Aziz mmg tinggi gila. Tak sangka. Rasa kerdil je diriku..hahaha. Tak kesah la semua tu. Aku tak minat sgt makeup yg diaorg wat kat face aku. TEBAL . Tak sesuai dgn muke aku.. Rasa cam pelik je.. aduyai. Nak wat cmne kan.



Banyak pose yg diaowg amik, tapi gambar ni jela aku minat & suke ^-^ ... yg lain BURUK la... malu. =_= . Jangan tak tau, aku dpt bayaran utk pose ni. Alhamdullilah. Berapa ? Rahsia. HAHA.

SEBELUM


SELEPAS

sORry , gambar x ter'urus. Ni scan. Sebab dari majalah kan. So, tak berapa nak nampak. Sebenarnya byk. Tapi aku buang sebab tak lawa. hahaha. teruk zaman kanak2 nie. cam bebudak je perangai kan? ;p Kalau korang gi pameran buku kat PWTC , of coz kumpulan karangkraf jual buku & majalah2 lama balik.. mesti ade. hehehe. ;p
Benda ni aku tak bgtahu kwn2 pun. haha. syuuuhhh..senyap sudah. ;p

Ok, ini saja entry utk hari ni, Bye2 & Salam Aidiladha

9 Ayat Membunuh Dari Mulut Wanita

Bila seorang wanita meluahkan kata-kata ini , maka berhati-hatilah dan capailah apa yang sebenarnya ada dalam hati mereka. Jadilah lelaki yang memahami teman, kekasih, isteri dan semua wanita di dunia ini. Mereka harus dicintai

Saya share dari website ' Oh Dara'

UNSTOPPABLE



MY BESTIES ( LOve U so Much) hihihi



Hihihi. Ptg tadi, aku hangout dgn my besties aku Dila . Sebab dah terlalu bosan time cuti sem ni, aku yg KAKI WAYANG mengajak dila gi tgk wayang kat Jusco Bt. Tinggi Klang. Meh, dtg sini. Tmpt ni mmg besar pun. :) Jln jem tak usah cakap la. Biase la tu kan. Aku pe lagi, siap2, makeup semua, then dtg umah dila amik dia naik motor skot aku. Aku yg bawak. Otw balik tgk wayang, dila pulak bwk. hee. :)

Sampai sane, kejap jew. tak jauh dr umah kitaorg pun. Tak gi Jusco Bt . Raja . tempat kecik. xbest. hehee. ;p Then , kitaorg gi pejabat pos yg adew dlm jusco ni. hee. aku kuarkan duit dlm ASB aku. Nak buat lesen kereta lah!.. ;p

Kitaorg pun gi ats , nak beli tiket wayng. Dila pilih citer Unstoppable ni. Mcm Syok je. Sebab aksi. mestilah kan. Tengok2 , strt pukul 4.50 p.m , ada masa sejam lg. Perut dh berbunyi2, gi mkn2 dulu. Rilex. Cuci2 mata kejap. window shping je. Haha.

Tepat pukul 5p.m !!! Pe lagi, ktowg pun gi tgk wayang tu. Masuk, siap nak bergambar2 lg. heheh..

Filem ini mengisahkan percubaan dua lelaki, seorang jurutera veteran (Washington) dan seorang lagi pemandu muda (Pine), untuk menghentikan sebuah kereta api tanpa pemandu dipenuhi bahan toksik dikenali sebagai The Beast, yang bergerak laju di kawasan desa.
Kedua-duanya cuba mengelakkan insiden lebih buruk berlaku seandainya kenderaan terbabit memasuki daerah yang penuh dengan manusia. Dengan menaiki kereta api lain, mereka cuba untuk menghentikan The Beast, menggunakan segala kudrat dan kebijaksanaan yang ada.
Ada aksi yg mmg betul2 mendebarkan. effect yg digunakan dalam filem ni pun sgt2 aku teruja. HAHA. cuma cameraman byk membuat pelbagai shot yg terbaik.

15 November 2010

kids & baby photo contest

Salam . Hai semua. :) Hari ni , aku nak bagitau korang, ada satu contest yg menarik di anjurkan oleh Safiyyah Osman . Agak menarik contest ni sebab ni baru pertama kali aku masuk untuk suka-suka je..hehehehe...

Contest ni, korang pun boleh join jugak. :) Senang je. Korang hanya perlu letakkan gambar kanak-kanak korang waktu kecil-kecil dulu. Tak kisah la anak buah ke, sedara-mara ke , anak korang ke kan. :)


banner contest
*letak di sidebar dan di dalam entry

Pastu , korang kena tag (link) seramai 8 org (maksimum) utk bgtau pasal contest ni. Biar org lain dapat join jugak kan?

Jgn tak tahu pulak, siapa yg masuk contest ni, mestilah dapat hadiah jugak kan?
Jen-jeng , hadiah nya ialah :

earring dari lazo diamond jewellery.white gold.
Oh, :) boleh bagi gf korang , mak korang , kakak ke , tak pun utk korang sendiri yg bergelar wanita. yeaaahhh!!
Boys pun boleh join contest ni jugak tau. Jgn Risau ..hihihi ^_^

tarikh tutup sehingga 30 november 2010
(tapi , penganjur yg wat contest ni kata , tarikh tutup akan bertukar bila-bila masa saja , so , kne alert siket la ye..)

Bawah ni , gambar saya masa kecik-kecil dulu.. yehaaaa!!


Sebab aku pertaruhkan gambar ni ialah :
  • Gambar ketika aku ,adik lelaki aku , ayah & atuk aku sedang bersantai di Kg. halaman atuk aku di Sg.Nibong ,Sekinchan, Selangor.
  • Mengambarkan tentang suasana kekeluargaan yg erat .. :)
  • Aku suka sgt Picture ni sebab gambar ni nampak nostalgia..
Ini adalah senarai-senarai nama yang telah ditag :


1. Ailyl Rozanna
2. Anna Bundle
3. MyWorld
4.Liyana Lunia
5. Raja Zatul
6. Ceritafyza
7.Kasya One story
8. Fahmie's Hyperlink


10 November 2010

Let's Cooking!! (Utk Raye Haji nie) :)



Ehem2.. Raye haji nak dekat da nie..even tak semeriah kat negeri aku, at least aku nak masak sesuatu yg simple. hee~~ al maklumlah aku tak balik kampung nenek aku di sabak bernam,selangor. So, kita masak untuk pagi raya nanti ok? :) Aku nak kongsi resepi2 yg aku nak masak next week nie...yehhhaaa...jom terjah ! :)
Ok , first sekali kita masak RENDANG DAGING dulu.. penting tau .. pebret aku ni.. :)
ni resepi nya :
1KG Daging mentah (tak kisah nak letak byk mane)
Kelapa 3 biji ( sekarang pun dah ada santan segera.So, u cn choose)
Bawang merah,Bawang putih & Halia (ditumbuk@dikisar)
Lada Kering (dikisar)
Lengkuas (ditumbuk)
Ketumbar 2 sudu (ditumbuk)
Kerisek 4 sudu
Lada Hitam (ditumbuk)
Serai
Daun Kunyit
Asam Keping & Kunyit Hidup
Garam,serbuk perasa (sedikit)

Ok , cara-caranya ialah ;
Panaskan bahan-bahan di atas tadi dgn pati santan sampai terbit minyak..Kemudian , masukkan santan biasa sekali lagi dan rendang sampai kering. Masukkan garam , serbuk perasa,& asam keping . Kacau sehingga kering . SIAP!

Ok , sekarang kita nak masak pulak KUAH KACANG ...
first , ;
Kacang mentah (direndang ,maksudnya masukkan kacang2 ni dalam kuali yg tak ada minyak)
Bawang merah,bwg putih & halia (ditumbuk@dikisar)
Udang kering (direndang)
Lada kering/ayam/daging (dikisar)
Air asam jawa
Santan kelapa
Gula,garam,serbuk perasa (sedikit)
Cara-caranya ;
Masukkan santan kelapa sampai terbit minyak. Masukkan lada kering,bwg merah,bwg putih,halia & ayam. Akhir sekali masukkan gula sedikit , garam ,serbuk perisa & air asam jawa. Biar sehingga masak/mendidih. SIAP!

SELAMAT MENCUBA YE.. & SALAM AIDILADHA..:)

03 November 2010

Banjir!


Ya Allah , sekarang tempat aku belajar , dah banjir.. hujan turun tak henti2.. area perlis, kedah banjir teruk.. aku risau sangat sebab aku nak balik umah aku kat klang,selangor.. takde laluan yg boleh tembus balik .. semua dah dinaiki air.. sedihnye.. semua student dah nak balik.. aku ni tgh fikir2 lagi cmne nak balik... Ya Allah, aku harap sangat2 air banjir surut lah nanti.. & korang semua doa2 lah aku dapat balik n banjir cepat2 surut..kesian org2 kat sini....:( (gmbr> credit for B.Harian)
 

Copyright 2016 © Syazwani Mazlan. Design by Ayu Barbydol